
De neuroloog gaf me geen kans.
Ik strompelde door ontstekingen in mijn voeten en enkels en liep scheef.
Medicatie wilde ik niet. Wat wél? Over vijf maanden de Dam tot Damloop rennen. De neuroloog vond het kansloos. Ik geloofde erin.
De diagnose reumatische artritis (RA) kwam uit het niets. Mijn leven bestond uit vakanties, uitgaan en doen waar ik zin in had. Dat ik ineens zulke heftige ontstekingen kreeg, voelde als een donderslag bij heldere hemel.
Hoe ontstaat RA?
Auto-immuunziekten zoals RA ontstaan vaak door een combinatie van genetische aanleg en leefstijlfactoren. Mijn leefstijl was op dat moment allesbehalve gezond. Voor mij was het logisch om daar te beginnen.
Mijn aanpak:
1️⃣ Geen alcohol. Behalve op hele uitzonderlijke momenten.
2️⃣ Andere voeding. Weg met sterk bewerkte producten, zuivel en sojaproducten, meer groenten, fruit en vis in plaats van vlees.
3️⃣ Regelmatige training. Geen hardlopen meer, maar krachttraining en conditietraining voor het bovenlichaam.
4️⃣ Goede slaap. Strakke bedtijden zonder uitschieters.
Na zes weken voelde ik me beter en had weer een afspraak bij de neuroloog. Hij noemde mijn vooruitgang ‘toeval’. Hij geloofde niet in de kracht van leefstijlinterventies – waarschijnlijk nu nog steeds niet.
Hij zat fout. Vijf maanden later rende ik de Dam tot Damloop. Het was het mooiste moment van het jaar.
Mijn overtuiging:
Bij auto-immuunziekten kun je ongelooflijk veel bereiken met leefstijlaanpassingen. Dankzij mijn eigen ervaring én mijn opleiding in Klinische Psychoneuroimmunologie weet ik dat dit geen toeval is.
Benieuwd hoe leefstijl jouw gezondheid kan verbeteren? Plan een gratis introductiegesprek.