Is een 'plant-based diet' nou echt zo gezond?
Dit weekend heb ik 'You are what you eat' gekeken op Netflix. Het is niet de eerste documentaire op Netflix die een veganistisch voedingspatroon promoot, denk aan bijvoorbeeld Seaspiracy en Cowspiracy.
De documentaire vergeleek 21 eeneiige tweelingen, waarbij één helft gedurende acht weken een veganistisch dieet kreeg en de andere helft een maaltijd met vlees. Voor en na de periode werden diverse tests uitgevoerd. Na afloop vertoonden de personen die veganistisch hadden gegeten betere gezondheidswaarden dan de vleeseters. De conclusie was dat een ‘plant-based diet’ gezonder is.
Naar mijn mening is deze conclusie echter veel te voorbarig, en wel om de volgende redenen:
- De onderzoeksperiode was te kort om een goede conclusie te kunnen trekken. Gezondheidsrisico's als gevolg van tekorten hebben meer tijd nodig om te ontwikkelen, zoals een tekort aan vitamine A, B12, ijzer en zink bij mensen die geen vlees of vis eten.
- De menu's verschilden op verschillende vlakken: de veganisten kregen bijvoorbeeld minder calorieën binnen, veel minder verzadigd vet en minder proteïne in hun voeding. Het verminderde aantal calorieën zou de belangrijkste reden kunnen zijn voor de betere testresultaten.
Als we kijken naar de werking van ons lichaam, hebben we onder andere de eerder genoemde mineralen en vitamines in hogere hoeveelheden nodig dan je haalt uit normale hoeveelheden plantaardig voedsel. Als veganist moet je dus supplementen nemen. Echter sommige stoffen, zoals arachidonzuur zijn niet uit supplementen te halen.
Waar de documentaires waarschijnlijk gelijk in hebben, is dat de kwaliteit van gefokt vlees en gekweekte vis sterk te wensen overlaat. De dieren zijn vetgemest en bewegen nauwelijks waardoor ze veel onverzadigd vet en ontstekingsbevorderend linolzuur bevatten. Daarnaast bevatten nog al eens toxines zoals pesticiden, antibiotica en hormonen. Het is veel gezonder om onbewerkt vlees van dieren te eten die in het wild hebben geleefd.
Ik begrijp dat mensen vanuit het oogpunt van milieu-impact, religieuze overtuigingen of dierenwelzijn kiezen voor veganistische voeding. Vanuit een gezondheidsoogpunt zou ik vlees, vis en schaal- en schelpdieren eten. Het liefst dus van dieren die in het wild hebben bewogen.