Aandoeningen
Edwin Baints
Aandoeningen
09/12/2023
2 min
0

Wondheling

09/12/2023
2 min
0

Mijn dochtertje van 7 is uitgegleden op een trappetje en met haar kin gevallen op een scherpe rand. Ze heeft een grote, diepe snee op haar kin. Op de eerste hulp hebben ze het dichtgemaakt met Steristrips (hechtstrips) en lijm. Een meevaller, in eerste instantie werd gedacht aan hechten (i.c.m lachgas). Ik wil natuurlijk dat er zo min mogelijk zichtbaar littekenweefsel ontstaat. Dus wat te doen?


Wondheling

Het begin van de wondheling gaat gepaard met een structuur die beide kanten van de wond naar elkaar toetrekt. Er ontstaat littekenweefsel (het oerbindweefsel). Dit littekenweefsel moet vervolgens worden afgebroken en in de remodelleringsfase wordt het oorspronkelijke weefsel gevormd. Over het algemeen gebeurt dit vanaf 3 weken na het ontstaan van de wond. Deze fase kan een jaar duren!

Het afbraakproces van het oerbindweefsel is o.a. zink en calcium afhankelijk. De zinkstatus is bij veel mensen een probleem. Dit is dus een aandachtspunt. Calcium krijgen we over het algemeen voldoende binnen.


Voorkoming littekenweefsel op langere termijn

- Houd de wond schoon en bescherm het zodat er geen infecties ontstaan. 

- Vermijd overmatige spanning en beweging in het gebied van de snee. Dit kan het genezingsproces verstoren en littekenweefsel veroorzaken.

- Laat de wond op een natuurlijke wijze genezen. Niet krabben of pulken aan korstjes.

- Bescherm de genezende huid tegen direct zonlicht, het maakt het littekenweefsel donkerder.

- Wees geduldig. Littekens hebben tijd nodig om terug omgezet te worden in normale huid. Een jaar is geen uitzondering.

- Littekencrèmes: uit verschillende onderzoeken blijkt dat crèmes zoals Calendula een positief effect kunnen hebben bij het remmen van ontstekingen en de vorming van het (oer)bindweefsel. Over de effecten bij de omzetting van littekenweefsel naar het oorspronkelijke weefsel heb ik geen onderzoek kunnen vinden.

- Ondersteun het genezingsproces met de juiste voeding:

Eiwitten: Eiwitten zijn cruciaal voor de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels, waaronder het weefsel dat nodig is voor wondgenezing. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, denk aan 1,5 gram eiwit/kg lichaamsgewicht. Bronnen vis, gevogelte, wild en eieren. Een ei bevat zo'n 7 gram eiwit, vlees en vis bestaat voor ongeveer 20% uit eiwit. Mijn dochtertje van 25 kg heeft dus genoeg aan 2 eitjes in de ochtend (14 gram eiwit) plus 120 gram vis of kip in de middag en avond (24 gram eiwit). 

Zwavelhoudende aminozuren: Deze zorgen voor de sterkste verbindingen in bindweefsel, de zwavelbruggen. Bronnen: zie eiwitten hierboven en alles wat ruikt, zoals prei, ui, knoflook, spruitjes, etc.

Gezonde vetten: Omega-3-vetzuren, die voorkomen in vette vis, schaal- en schelpdieren kunnen ontstekingen verminderen en helpen bij de genezing. Vermijd overmatige inname van plantaardige omega-6-vetzuren en transvetten, omdat deze ontstekingen kunnen verergeren.

Zink: Zink is dus betrokken bij de omzetting van littekenweefsel (oerbindweefsel) naar huid en helpt bij wondgenezing. Voedingsmiddelen zoals schaal- en schelpdieren, vlees, noten, zaden en peulvruchten zijn goede bronnen van zink.

Vitamine C: Deze vitamine is essentieel voor de productie van collageen, een eiwit dat belangrijk is voor de structuur van de huid. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen omvatten bessen, kiwi, paprika's en broccoli.

Uitgebalanceerde voeding: het lichaam heeft zo veel stofjes nodig, o.a. vitamines A, E, K spelen een rol bij het verminderen van littekenvorming. Probeer minimaal 100 verschillende voedingsstoffen in een maand te eten.

Hydratatie: De huid en littekenweefsel hebben vocht nodig. Drink een paar keer per dag zo veel als je op kan. Voor relatief onbelangrijk weefsel (in vergelijking met bijv je hersenen of je hart) is dit een betere manier van hydratie dan regelmatig een slokje nemen.


Gelukkig schijnt de zon de komende dagen wat minder zodat we het niet hoeven af te dekken. De komende tijd krijgt ze gezond eten, veel groente, vis, kip en eieren. Hopelijk zien we er over een jaar vrijwel niets meer van!

Reacties
Categorieën